2 Utflyktsmål – Kungälv och Marstrand

Kungälv – en halvtimme från Göteborg

Kungälv är en vacker gammal stad bara en halvtimme från Göteborg. Strosa runt på kullerstensgatorna och ta dig upp till Bohus fästning. Fästningen började byggas 1308 under Norges Kung Håkon V Magnuson då Kungälv var en del av Norge. När gränsdragningarna ändrades i slutet på 1600-talet så förlorade fästningen sitt strategiska läge och omvandlades istället till ett fängelse.

Idag är stora delar av området restaurerat, besök de gamla fängelsecellerna, kolla in kanonkulorna eller bara njut av den vackra utsikten över omgivningen. Fästningen är öppen för allmänheten från april till september. Ett annat kärt besöksmål i Kungälv är Göteborgs kexfabrik. Missa inte att gå inom den lilla bräckboden och köpa en påse baddare innan du beger dig tillbaka till Göteborg.

Hemsida: www.kungalv.se

Marstrand – sommmarplatsen nummer 1

Pittoreska lilla Marstrand är ett perfekt utflyktsmål från Göteborg. Här trängs vita små trähus utmed trånga kullerstensgator. På sommar intar seglare från hela Sverige orten, särskilt så under den stora regattan i mitten på juni. På Carlstens fästning, högst upp på Marstrandsön, anordnas fästningsspel, spökguidningar och borggårdsgalor.

Ta en titt på fängelsehålan där den kända fången ”Lasse-Maja” satt i många år. Marstrand är dessutom perfekta platsen för bad och vackra promenader i omgivningarna.

Hemsida: www.marstrand.se

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes