Majorna – hjärtat av Göteborg

Majorna är ett område som brukar förknippas med arbetarklassromantik, trots att medelsvenssons idag tagit över stora delar av kvarteren med de charmiga gamla landshövdingahusen.

Här går dagarna i lite makligare takt än i innerstaden. Har kan man strosa runt i de pittoreska bostadskvarteren, känan havsvindarna nere vid Klippan, gå inom på en secondhandaffär eller ta en kopp kaffe på ett av de många kaféerna.

Affärer i Majorna

Majorna bjuder vidare kanske inte på en mängd av affärer, men det finns definitivt ett och annat guldkorn värt att nämna. På Nordens största skivbutik, Bengans, hittar du det mesta i skivväg. Är du ute efter vinylskivor så är Vinylium på Styrmansgatan ett litet kryp in för de insatta.

Secondhand hittar du på Ebbes hörna vid Stigbergstorget eller i de små antikaffärerna runt Mariaplan. Designkollektiv och små hantverksbodar dyker ständigt upp på smågatorna. Inte sällan hålls garageförsäljning på helger och gallerier håller öppet för försäljning.

Mat i Majorna

Stigbergsliden är en bra utgångspunkt för en rundvandring i Majornas gastronomiska värld. Du ska inte förutsätta några gastronomiska orgasmer i detta område av stan. Du kan däremot förvänta dig en stor dos kvarterskänsla och sköna hak att dundra in på för en öl eller två.

Inled med ett besök på Henriksberg, här avlöser klubbarna varandra på helgerna, men mest värt ett besök är kanske takterrassen under sommarhalvåret. Här satt Viktor Rydberg och Fritjhof Nilsson Piraten och författade en gång i tiden. Det är inte en förvånande plats att hämta inspiration från.

Härifrån kunde man höra ljuden från hamnen och blicka ut över det glittrande älvinloppet. Från Stigbergstorget sträcker sig Karl Johansgatan ner mot väster, följer du den ner, så kommer du till korsningen med Musikens Hus och Hängmattan. Här repar band, ordnas danskurser och bjuds på internationella spelningar och lokala poetry slams.

Fransmannen i Majorna

Ett stenkast bort hittar du Zenit kafé som är omåttiigt populärt för frukostar i parken under soliga sommarmornar. Vill du köpa med dig ett och annat bakverk på väg till havet så leta dig fram till ”Fransmannen i Majorna” på Koopmansgatan bröd & bakverk som har det godaste brödet i Göteborg. Räkna med kö på lördagsförmiddagarna, men det är det väl värt.

Räcker det med en god kopp kaffe tillsammans med Majornaborna så ta vagnen till Mariaplan och promenera bort till Kafé Marmelad. Här kan du få en mästerlig latte i mysig miljö. Bästa maten, hittar du på Sjömagasinet nere vid Klippan. Har du inte möjlighet att lägga några hundralappar på mat så promenera bort till Röda Sten.

På sommarkvällar är uteserveringen en hotspot för det trendiga Göteborg.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stadsvandring Göteborg - upptäck Göteborg med en upplevelse! - maj 15, 2011

    […] funkar även utmärkt som utgångspunkt för en stadsvandring. Du kan exempelvis ta en promenad i Majorna, en cityvandring på paradgatan Avenyn eller varför inte en klassisk stadvandring i fina […]

Powered by WordPress. Designed by WooThemes