Mat i Göteborg – Fisk & Skaldjur

Fisk & Skaldjur + Göteborg = Helig Treenighet

Fisk, skaldjur och Göteborg är en välkänd treenighet på västkusten och själva essensen av det Göteborgska köket.

Med andra ord: Det märks på maten att Göteborg är en kuststad. Färsk fisk och skaldjur är alltid lätt att få tag på, även om många göteborgare av bekvämlighet köper djupfryst i dag.

De verkliga finsmakarna delar in året efter fisksäsongerna; på senvintern är stenbiten (sjuryggen) som bäst, vilken följs av en kort topp för horngädda en märklig, makrilliknande fisk med gröna ben, vars utseende kocken gör bäst i att inte visa för matgästen.

På våren och sommaren är makrillen som bäst. De specialiserade fisk- och skaldjurskrogarna ändrar rutinmässigt matsedeln efter fisksäsongen.

En äkta västerhavstorsk skall vara en stor bamse på minst 5-6 kilo. Om man vill ha den göteborgskt tillagad skall den vara kokt och spetsad med skånsk senapssås. Till detta bör man dricka ett rött vin, vilket bryter mot alla regler som föreskriver Vitt Vin till fisk.

Den grovfibriga kokta torsken med sin senapssås smakar dock så starkt att man måste balansera med ett kraftigt rött vin. Det är alltså inte ett utslag av okunnighet, utan av finurlighet och tradition när en hovmästare i Göteborg föreslår rött vin till kokt torsk.

Torsk och flunda är mums

Även andra torskfiskar som kolja och kummel hör sedan gammalt till den göteborgska matkulturen, liksom flundrefiskar (plattfiskar) som rödspätta, rödmnga och bergtunga. Sjötunga Walewska, som är en internationell rätt, är antagligen vanligare i Göteborg än någon annanstans.

Andra typiskt göteborgska fiskrätter i sjunkande vanlighetsgrad är kokt piggvar med smör (rätt vanligt), kokt saltlånga med äggsås (genuint men på tillbakagång) och kokt torskhuvud (kundkretsen i det närmaste utdöd – av ålder, bör man kanske tillägga).

Skaldjur – lika populärt som fisk

Skaldjur är lika populärt som fisk. En del krogar har till och med särskilda skaldjursveckor. Tyvärr har den gamla göteborgska specialiteten tångräka fiskats ut. Vanliga räkor finns det dock fortfarande gott om. Räkan är det i särklass populäraste skaldjuret och praktisk eftersom den inte behöver anrättas alls.

Kilopriset är inte alltid lika praktiskt, i synnerhet inte under högsäsongen på sommaren då kilopriset på västkusten kan vara tre-fyra gånger så högt som vanligt.

Havskräftan är en annan storsäljare. I dag är den dyr och efterfrågad, men ännu på 1940-talet var det ingen som hade en tanke på att äla den. Den betraktades som rätt värdelös. Den som gillar krabba och hummer bör passa på under sin Göteborgsvistelse.

Numera är det även lätt att få tag i ostron, musslor och sötvattensfisk. Färsk fisk säljs överallt i Göteborg, till exempel i Feskekörka, Nordstan, på Kungstorget (vid Saluhallen) och Olskrokstorget.

För er som vill njuta av det Göteborgska köket i samband med er konferens i Göteborg finns det flera alternativ. De flesta konferensanläggningarsätter gärna upp färska skaldjur på menyn om ni ber om det, bland dessa aktörer kan nämnas Radisson Blues Konferen som ”vill slå ett slag för västkustens skaldjur när ni ändå är här” samt Gothia Towers Konferens. Och för dig som är sugen på att redan nu springa iväg till närmsta restaurang i Göteborg och njuta av fisk och skaldjur kan vi rekommendera att du kollar in vår sida för restauranger i Göteborg.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes