Utflyktsmål vid konferens – Göteborgs Skärgård

Intressanta utflyktsmål

För er som söker intressanta utflyktsmål i Göteborg vid er konferens eller företagsevent är det en god idé att kolla in skärgården – i alla fall under sommarmånaderna. Med Göteborgs skärgård menas i dagligt tal öarna mellan Vrångö i söder och Rörö i norr utanför Göteborg. Den norra delen (Öckerö kommun) är dock egentligen en del av Bohuslän.

Till de 17 största öarna – till exempel Brännö, Styrsö, Donsö, Vrångö, Hönö och Öckerö – går färjor eller skärgårdsbåtar året runt. På somrarna går särskilda badmrer till bland annat Vinga, Rörö och Kungsö. Tidpunkten informerar om den reguljära båttrafiken. För övriga turer är det bäst att vända sig till turistbyråerna.

Södra skärgården är populärast i Göteborg om somrarna

Bland göteborgarna är den södra skärgården populärast på somrarna. Man åker fyrans spårvagn mot Saltholmen och tar sedan någon av de vita skärgårdsbåtarna mot exempelvis Styrsö, Brännö, Vrångö eller Vargö. Av militära skäl är många öar stängda för utländska medborgare. Skyltar vid bryggorna informerar om bestämmelserna. Asperö, Köpstadsö, Stora Förö, Knarrholmen och delar av Vargö är dock fria att besöka.

Den norra delen av Göteborgs skärgård är krångligare att nå utan bil. Bilfärjor går från Lilla Varholmen på Hisingen. I den södra skärgården är privat biltrafik förbjuden. Den som enbart vill bada kan även välja någon av badplatserna i västra Göteborg, till exempel Näset, Smithska udden, Askim, Hovas, Stora Amundön eller Lilla Amundön (handikappbad). Alla dessa platser är lätta att nå med cykel direkt från centrum – Linnéplatsen är en bra utgångspunkt. Det går också bussar.

I dag är Göteborgs södra skärgård ett glittrande gytter av vatten och gröna öar. Länge var dock öarna kala, efter att under hundratals år ha skövlats i jakt på bränsle och skeppsvirke. Dagens grönska är ny. Den är ett resultat av badgästernas odlingsiver i slutet av 1800-talet.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes